Cestoviny

Čas prípravy

Čas prípravy: 50 minút, čas varenia: 4-5 minút

Počet porcií

2

Náročnosť

Cestoviny

Popis

Dnes vám prinášame základný recept na cestoviny, no tentoraz nie zo pšeničnej, ale zo špaldovej múky. Hovorí sa, že pri výrobe cestovín treba rátať na 1 vajíčko 90-100g múky. Tých 100g platí pri hladkej pšeničnej alebo semolinovej múke a 90g používame pri špaldovej.

  1. Preosiatu múku so štipkou soli do kopčeka vysypeme na pracovnú dosku. V strede vyhĺbime jamku.
  2. Do nej pridáme vajíčka a vidličkou ich poriadne, z každej strany, poobaľujeme v múke tak, aby sa nám vajíčko nerozlievalo všade naokolo a pekne sa s ňou spojilo.
  3. Následne použijeme ruky a vypracujeme cesto. Podľa správnosti by sa malo miesiť minimálne 10-15 minút a konzistenciou by malo pripomínať plastelínu. Nie príliš tvrdé ale ani mäkké.
  4. Cesto potom rozvaľkáme na dlhý plát, ktorý vložíme do mechanického valčeka na cestoviny. Ak taký doma nemáte, cestoviny rozvaľkajte na tak tenko, ak sa len dá.
  5. Z rozvaľkaného môžeme pripraviť akýkoľvek druh cestovín – tagliatelle, farfalle, orechiette ale aj klasické kocky do grandíru alebo rezančeky do polievky.