Cestoviny
Ingrediencie
- 180g hladkej špaldovej múky
- 2 vajcia z voľného chovu
- štipku soli
Popis
Dnes vám prinášame základný recept na cestoviny, no tentoraz nie zo pšeničnej, ale zo špaldovej múky. Hovorí sa, že pri výrobe cestovín treba rátať na 1 vajíčko 90-100g múky. Tých 100g platí pri hladkej pšeničnej alebo semolinovej múke a 90g používame pri špaldovej.
- Preosiatu múku so štipkou soli do kopčeka vysypeme na pracovnú dosku. V strede vyhĺbime jamku.
- Do nej pridáme vajíčka a vidličkou ich poriadne, z každej strany, poobaľujeme v múke tak, aby sa nám vajíčko nerozlievalo všade naokolo a pekne sa s ňou spojilo.
- Následne použijeme ruky a vypracujeme cesto. Podľa správnosti by sa malo miesiť minimálne 10-15 minút a konzistenciou by malo pripomínať plastelínu. Nie príliš tvrdé ale ani mäkké.
- Cesto potom rozvaľkáme na dlhý plát, ktorý vložíme do mechanického valčeka na cestoviny. Ak taký doma nemáte, cestoviny rozvaľkajte na tak tenko, ak sa len dá.
- Z rozvaľkaného môžeme pripraviť akýkoľvek druh cestovín – tagliatelle, farfalle, orechiette ale aj klasické kocky do grandíru alebo rezančeky do polievky.