6 NAKOPÁVAČOV IMUNITY
Tohtoročný prechod z leta do jesene bol viac než bláznivý. Niet divu, že mnohých z nás začala trápiť nádcha, kašeľ, rozmohli sa rôzne nachladnutia či chrípka. Toto prechodné obdobie dáva poriadne zabrať našej imunite, preto sa poďme pozrieť na pár tipov, ako ju vieme stravou podporiť.
ŠÍPKY
Šípky sú malým zázrakom prírody, ktorý je nabitý vitamínom C, ale aj vitamínmi B1, B2, K a vitamínom P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Je dobré nezalievať ich vriacou vodou, aby sa zachovalo čo najviac tohto dôležitého vitamínu.
TIP: Šípkový macerát
2 PL sušených šípok zalejeme 0,7 dcl studenej vody a necháme macerovať minimálne cez noc alebo 24 hodín. Precedíme a pred konzumáciou prihrejeme na požadovanú teplotu.
FERMENTOVANÉ VÝROBKY
Základ našej imunity sídli v črevách.
Fermentácia je nielen výborná alternatíva konzervácie potravín, ale aj skvelý spôsob, ako podporiť prospešné črevné baktérie a dodať telu užitočné enzýmy, vitamíny a minerály. Patrí sem najmä dobre známa kvasená kapusta, nakladané uhorky, nakladaná cvikľa, ale aj kokosový jogurt, sójový tempeh či sójová omáčka Shoyu.
Dobré črevné baktérie môžeme podporiť aj fermentovanými mliečnymi výrobkami, ako je bryndza, kefír, jogurt, zakysanka či cmar.
ZÁZVOR
Zázvor má protizápalové, antivírusové a zahrievacie účinky (zvnútra zahreje studené ruky a nohy).
Je účinný pri chrípke, prechladnutí, bolestiach hrdla, podporuje vykašliavanie.
TIP: Čaj zo strúhaného zázvoru:
1 PL čerstvého pomletého zázvoru zalejeme vriacou vodou, pridáme 2 ks celého klinčeku, necháme 5-8 minút lúhovať. Popíjame ešte teplý, môžeme dosladiť lyžičkou medu. Po dopití zázvor nevyhodíme, ale môžeme ho zjesť (tým ešte podporíme aj trávenie).
CIBUĽA A CESNAK
Kombinácia cibule a cesnaku predstavuje extra silnú zbraň proti kašlu a nachladnutiu, sú prírodnými antibiotikami.
TIP: Cibuľovo cesnakový sirup:
2 stredne veľké cibule a 3 strúčiky cesnaku rozrežeme napoly a potom na čo najtenšie polmesiačiky, ukladáme na striedačku do misky, sem tam pokvapkáme medom. Po chvíli sa z nich začne uvoľňovať šťava, ktorú podávame cca 3 x 3 ČL denne.
PARA ORECHY
Para orechy sú najbohatším zdrojom selénu, ktorý je antioxidantom, pôsobí protizápalovo, protivírusovo, zmierňuje priebeh infekčných ochorení. Stačia len 2-3 para oriešky denne a máte postarané o dennú dávku selénu.
KVALITNÝ MÄSOVÝ / ZELENINOVÝ VÝVAR
Vývar zahreje, dodá telu potrebné vitamíny a minerály, zlepší trávenie, je skvelý pri chrípke a prechladnutí. Ideálne je variť ho 6 a viac hodín, čím dodáme telu viac potrebnej energie a tepla. Ak ide o mäsový vývar, je najlepšie robiť ho buď z domáceho mäska, prípadne z mäsa v bio kvalite či z farmy, nie z veľkochovu. Takisto zeleninka je najlepšia buď domáca alebo v bio kvalite, aby boli účinky čo najlepšie.
Nezabudnite, že okrem správneho výberu potravín našu imunitu podporuje aj pobyt na slniečku, primeraná športová aktivita, dostatok kvalitného spánku a pozitívne nastavenie mysle.
Vaša Vážka Katka